RÓLUNK MEGOLDÁSOK REFERENCIÁK KAPCSOLAT  
Kik vagyunk
Fejlesztési alapelveink
Ahogy dolgozunk
Kanoa brandek
Munkatársaink
Partnereink
Vezetésfejlesztés
Kompetenciafejlesztés
Csapatfejlesztés
Értékesítés fejlesztés
Coaching
Speciális programok
Ügyfeleink
Sikertörténetek
Ajánlások
Miért a Kanoa?
Felelõsség (CSR)
Leadership Club
Elérhetõségek
Oktatási helyszín
Etikai kódex
Akkreditáció
Impresszum
Állás

Stressz hatékony kezelése

Ahogy a neves stressz-kutató, Selye János mondta: "a stressz az élet sava-borsa", azaz éppen úgy mûködik, mint egy jó fûszer. Nélküle nincs íze az ételnek, ha viszont túl sok van belõle, akkor ehetetlenné válik. Az analógia mentén tehát azt kell megtanulnunk, hogy hogyan vigyünk éppen annyi stresszt az életünkbe és a munkánkba, ami a csúcsteljesítményhez segít bennünket, de még nem akkora, hogy károsítson.

Mitõl stresszelünk?

Életünkben jellemzõen vagy azok a helyzetek váltanak ki káros stresszreakciót, melyek hatását nem tudjuk elõre kiszámítani (pl. mi lesz az A/H1N1 vírus valós hatása), vagy amelyekre úgy érezzük, hogy nincs közvetlen ráhatásunk, a következményei viszont súlyosan érintenek bennünket (pl. gazdasági válság, munkahelyek elvesztése).
Lényeges szempont, hogy a stresszhelyzetek osztályozása teljesen szubjektív, egyénileg tanult minta alapján történik, azaz mindenki más és más helyzetet él meg stresszként, és a reakcióink is egyéniek.
A stressznek számos tünete van. A fizikai tünetek között szerepel a fejfájás, szédülés, izomfájdalmak, légszomj, a magas vérnyomás, vagy az emésztési zavarok. A szellemi és viselkedési tünetek között megtalálható a koncentrációhiány, a döntésképtelenség, az étvágyváltozások, idegesség, a depresszió, vagy éppen az indulatkitörések.
Mivel a stressz egyszerre hat a testre, a gondolkodásra és a viselkedésre, ezért hatékonyan csökkenteni is ezen a három területen keresztül lehet. A megoldási módok két nagy csoportba sorolhatók. Az egyikbe az akut stressz csökkentésének módszerei tartoznak, az olyan helyzeteknél, amikor például a fõnököm rám csapja a telefont, amitõl fél óráig gyorsabban ver a szívem. A másik csoportba pedig a hosszabb távú megoldások, a megfelelõ életvezetési módszerek tartoznak, melyekkel tartósan kiegyensúlyozott életet érhetünk el.

Akut stressz csökkentése
Az elsõ és legfontosabb ilyenkor, hogy tudatosodjon bennünk, hogy stresszhelyzetbe vagyunk, és állítsuk meg a helyzetet követõ stresszelõ gondolatok folyását. Ezt a folyamatot az elején megállítani sokkal könnyebb, mint amikor már mi magunk vagyunk a stressz. Ehhez elõször válasszunk egy egyszerû és erõteljes mondatot, vagy mozdulatot, ami megálljt parancsol a folyamatnak. Egy vezetõ például ilyen helyzetben egyszerûen annyit mond, hogy ELÉG, vagy ÁLLJ, de ismerek olyan valakit is, aki határozottan megcsípi a kezét, vagy hirtelen kifújja a levegõt. Amennyire egyszerû ez, annyira hatékony, hiszen nem engedi beindulni a láncreakciót, ami lavinaként zúdítja ránk a feszültséget. A stressz állapota a testünkben is megjelenik, ezért segít, ha hirtelen helyet vagy állapotot változtatunk, pl. ha ültünk, felállunk, kezet és arcot mosunk, vagy rövid idõre kimegyünk a friss levegõre.
A következõ lépés, hogy figyelmünket a stressz helyett teljes egészében valami másra fordítsuk, például kapcsoljunk be és intenzíven hallgassunk zenét, vagy koncentráljunk minden erõnkkel egy asztalon fekvõ papírlapra. Egy vezetõi coaching alkalmával például azt találtuk ki az ügyféllel, hogy a sarokban lévõ növényt addig figyelje aktívan, amíg 10 féle zöld színt meg nem tud különböztetni rajta. Az is hasznos lehet, ha egy olyan állapotot tudunk magunk elé idézni, amikor teljesen feszültség-mentesek, és kiegyensúlyozottak voltunk, ahol azt éltük meg, hogy boldogok vagyunk (érdemes egy ilyen élményünket még a felkészülési szakaszban elõkeresni, és megtanulni felidézni. Minél élethûbb és erõteljesebb az élmény, annál hatékonyabb). Az is alkalmas út lehet, ha közvetlenül a stressz kiváltása után tudunk beszélni egy olyan ismerõsünkkel, aki érzelmileg közel áll hozzánk, és neki mondjuk el a stressz okát.
Ha a stresszelõ gondolatok nem nyernek teret 1-2 percig, akkor máris nagy lépést tettünk a megoldás felé.

Stresszmentes munka és -élet hosszabb távon
Ahogy a bevezetõben említettem, a "nincs ráhatásom a helyzetre" negatív tapasztalata döntõen gyengíti a megküzdési képességünket. Martin Seligmann tanult tehetetlenség elmélete alapján azok az emberek, akik nehezen bírják a terhelést, általában megtanulták, hogy egy-egy helyzetben nincs mit tenni, ezért meg sem próbálnak változtatni rajta. Körülbástyázzák magukat kifogásokkal, és a helyzet keresztül-kasul behálózza életüket. Az alábbi mondatok jellemzik ezeket a helyzeteket: „Az én embereimet lehetetlen motiválni.”, vagy „Hiába ez a coaching folyamat, úgyis mindketten tudjuk, hogy nem várhatunk csodát”, vagy hasonló helyzet volt, amikor például azt tapasztalatom egy munkahelyi csapattal való folyamatban, hogy minden megnyilvánulásuk cinikus és felszínes, ugyanakkor viszont nagyon racionális. A kapcsolati, emberi kommunikáció lehetõsége félelmet jelentett a számukra, mert úgy érezték, hogy sebezhetõvé, kiszolgáltatottá teszi õket. Ezért inkább a szakmai racionalitás bástyáival védték magukat, ami viszont rengeteg elfojtott szorongást takart, és a felesleges stressz éppen a munkától vette el az energiát. Ebben a helyzetben a megoldás beszélni arról, ami amúgy is nyilvánvaló, és több személyes teret adni egymásnak.
A megoldás-központú vezetõk ezzel szemben mindent megtesznek, hogy az adott helyzetben megtalálják azt a területet, amire van ráhatásuk, és panaszkodás helyett megteszik, amit meg tudnak tenni. Még akkor is, ha az adott pillanatban teljesen kilátástalannak élik meg a helyzetet, tesznek valamit. Például egy héten keresztül írják azokat a helyzeteket, amelyek stresszelik õket, majd hét végén számot vetnek a valósággal, és megnézik, hogy ezek közül a helyzetek közül mennyi volt olyan, amiért valóban megérte izgulni. Vagy egy vezetõ, aki fél a nyilvános szerepléstõl, de nincs módja rendszeres elõadásokon gyakorolni, ezért elhatározza, hogy minden csoportos helyzetben, ahol véleményt kell nyilvánítani, õ lesz az elsõ, aki megszólal. Elõadást nem tud tartania, de ezt meg tudja tenni. És meg is teszi, ami végsõ soron félelmének csökkenéséhez vezet. A hosszú távon kiegyensúlyozott élet alapja a helyes prioritások felállítása és gyakorlása. Ebbõl a szempontból a legfontosabb prioritás a rendszeres testmozgás, megfelelõ pihenés és helyes táplálkozás. Ezek nélkül minõségi életet nem tudunk élni. Egy általam ismert, szinte minden idejét a munkájával töltõ felsõvezetõ például minden reggel nyugodtan megreggelizik, amiért ha kell, felkel fél órával korábban, de úgy kezdi a napot, hogy az hozzá méltó legyen. Õ irányítja az életét, és nem fordítva. Én azt javaslom, hogy legalább hetente egyszer ébredjünk kényszer nélkül, azaz ne állítsuk be a telefonunkat, akkor keljünk, amikor a természet kelt bennünket. Legalább hetente háromszor mozogjunk, és itt nem elsõsorban a teljesítmény-központú mozgás, ami segít, hanem a mozgás olyan formái, amit saját kényelmes tempónkban könnyedén, sokáig tudunk végezni, mint pl. a laza kocogás. A második prioritás, hogy minden nap tegyünk valamit saját magunkért! Ha nem vagyunk feltöltve energiával, másoknak sem lehetünk a hasznára. Van olyan vezetõ, aki az önmagával töltött idõt is beírja be a naptárjába, és komolyan is veszi azt. A harmadik prioritás a családdal és kapcsolatainkkal való foglalkozás, és a negyedik, igen, csak a negyedik a munka. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz idõszakok, amikor kompromisszumot kötünk, de valamikor pótolni kell, amit feláldoztunk a munka oltárán. Olyan ez, mint amikor hitelt veszünk fel. Egyszer törlesztenünk kell, és higgyék el nekem, jobb elõbb, mint késõbb.

Vezetõi tudástár>>


Magyar
English
Cesky
Bulgarian
Romana
Polski
Ukranian
Serbian
Slovakian


ÚJ ÜZLETI TRENDEK
TÁRSADALMI FELELÕSSÉGVÁLLALÁS
KANOA ÉRTÉKEK
NYÍLT TRÉNINGEK
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKCoaching és
Lelki Egészség Központ


KANOA GROUP


Telefon: (+36 1) 303 4961
1027 Budapest,
Varsányi I. u. 15.
info@kanoagroup.com
 
TRAINING
Coaching
Workshop moderáció
Tréningek
On the job
Company day
Készségfejlesztés
Prezentációtechnika
Idõgazdálkodás
Vezetõi tréningek
Projekt menedzsment
Asszertív kommunikáció
Csapatépítés
Értékesítés
Változásmenedzsment
Meeting menedzsment
Interjútechnika
Konfliktuskezelés
Önismeret
Stressz kezelés

CONSULTING
Stratégiai tanácsadás
Kutatási központ
Mystery shopping
Próbavásárlás
Fast scan diagnosztika
Szervezetállítás kiválasztás
Értékelés fejlesztés
Outplacement
Vezetõi hatékonyság
Benchmarking
Nemzetközi trendek
Ügyfélelégedettség növelés
Online próbavásárlás
Viselkedés modellezés

ASSISTANCE
Vállalati egészségprogram
EAP csomagok
Hiányzás menedzsment
Jogi assistance
Pénzügyi assistance
1life
Szervezeti egészség
Kockázat értékelés
Egészség tudatosság
Foglalkozási megbetegedések Pszichoszociális kockázatok
Munkatársi elkötelezettség
Stressz teszt
Mediációs konzultáció
Adótanácsadás